Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 21.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Marius Vulpe
Titlul articolului: Ce au propus liderii USL lui Băsescu: Guvern tehnocrat, anticipate, urmate de revizuirea Constituţiei şi reorganizare
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-au-propus-liderii-usl-lui-basescu-guvern-tehnocrat-anticipate-urmate-de-revizuirea-constitut.html


 

Un comitet economic tripartid putere-opoziţie-BNR, guvern tehnocrat care să adopte legea reducerii parlamentarilor la doar 300 de reprezentanţi şi să organizeze alegeri anticipate în baza noii legi până pe 30 noiembrie 2011, urmată de iniţierea în noul legislativ a revizuirii Constituţiei şi reorganizării administrative- teritoriale a ţării, totul consfinţit printr-un referendum care ar urma să aibă loc simultan cu alegerile locale din 2012. Acest plan în şase etape constituie viziunea liderilor USL cu privire la modul de reformare a ţării, prezentată astăzi la consultările cu şeful statului de la Cotroceni.

Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au venit pregătiţi la consultările de la Cotroceni cu propriile contrapropuneri la revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială promovate de preşedintele Traian Băsescu şi PDL. Ei l-au avertizat pe şeful statului că nu vor face nici un compromis, i-au înaintat acestuia şase propuneri din care cele mai importante privesc varianta creării unui comitet de lucru consultativ Putere-Opoziţie-BNR, sprijin pentru instalarea unui guvern technocrat şi organizarea de alegeri anticipate în toamna acestui an.

 

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că modul în care şi-a justificat preşedintele Traian Băsescu refuzul de a susţine planul prezentat de USL a fost "cea mai slabă explicaţie a vieţii sale".

 

 

"Dnul Băsescu a dat cea mai slabă explicaţie a vieţii domniei sale, a spus că alegerile în România înseamnă instabilitate politică. Nu, alegerile, şi în România şi în orice ţară democratică, înseamnă înlocuirea unui Parlament extrem de nelegitim în acest moment cu extrem de mulţi parlamentari care au migrat dintr-o parte în alta, cu extrem de multe nerealizări, cu extrem de multe acuze evidente – nu vorbim numai de fraudarea votului de Roberta Anastase – înseamnă înlocuirea acestui Parlament cu un parlament legitim care să exprime voinţa actuală a poporului şi gândirea unui preşedinte european că alegerile într-o ţară sunt ceva rău e un mod pe care eu îl consider profund greşit", a spus Ponta.

 

 Singura concesie oferită de Băsescu Opoziției a privit forma viitorului legislativ, el fiind de acord cu un bicameralism în care Senatul să reprezinte interesele regiunilor, dar ţinându-se cont de necesitatea reducerii numărului de parlamentari.

 

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, la rândul său, că preşedintele Traian Băsescu i-ar fi comunicat la final, "destul de alarmat" că PNL va rămâne în opoziţie multă vreme, moment care nu a putut fi surprins pe înregistrările jurnaliştilor.

 

"Preşedintele şi-a exprimat, mie mi s-a părut chiar destul de alarmat, îngrijorarea cu faptul că, ca nu cumva, n-am înţeles foarte bine – pentru că, aşa cum aţi constatat şi dvs, nu vorbea foarte tare, avea vocea mai stinsă – cu faptul că PNL sau toată opoziţia actuală, USL, ar rămâne în opoziţie multă vreme. Eu i-am spus că după părerea mea domnia sa are griji mult mai mari, şi nu mă refer la grijile privitoare la PDL, ci la grijile ţării", a povestit Antonescu.

 

La finalul convorbirilor, cei doi co-preşedinţi USL au prezentat presei propria lor variantă de reformare a României în şase paşi:

 

1. Înfiinţarea unui comitet economic anticriză, cu un dialog tripartit putere-opoziţie-Banca Naţionala a României

 

2. Schimbarea actualului guvern cu unul de tehnocraţi, care să aplice masurile economice imediate şi să organizeze în toamnă alegeri anticipate

 

3. Adoptarea legii pentru reducerea numărului de parlamentari la 300

 

4. Alegeri parlamentare în baza noii legi până pe 30 noiembrie 2011

 

5. Demararea discuţiilor în noul parlament despre revizuirea Constituţiei şi viitoarea structură administrativă a României

 

6. Referendum pentru revizuirea Constituţiei la alegerile locale din 2012

 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.